Fingal’s cave op het eiland Staffa

Het onbewoonde eiland Staffa ligt op ongeveer 30 minuten varen van het eiland Mull (één van de Binnen Hebriden aan de westkant van Schotland). Staffa bestaat voornamelijk uit kolommen zuilenbasalt die in het verre verleden zijn gevormd door een speciaal stollingsproces van vloeibare lava. Door de eeuwenlange eroderende werking van de zee zijn diverse grotten ontstaan, waaronder Finagal’s Cave, de grootste.

Fingal's cave

Volgens de legende bouwde de Ierse reus Fionn Mac Cumhaill een pad door de zee (causeway) van Ierland naar Schotland om met zijn Schotse rivaal Benandonner te vechten. In Schotland aangekomen ziet Fionn dat Benandonner nog reusachtiger is dan hijzelf en vlucht terug naar Ierland, achtervolgd door Benandonner. Thuis gekomen vraagt Fionn zijn vrouw om hem te vermommen als baby.

Op het moment dat Benandonner in Ierland aankomt, ziet hij de vrouw met de baby en schrikt van de grootte van het kind. Hij neemt aan dat de vader van zo’n groot kind vele malen groter en sterker zal zijn dan hijzelf en vlucht terug naar Schotland.

Op zijn vlucht vernielt Benandonner het pad. Alleen het begin in Ierland (Giants Causeway) en het eind in Schotland (Fingal’s Cave op het eiland Staffa) blijven bestaan.

6 reacties

 1. I was very pleased to uncover this great site. I need to to thank you for ones time for this fantastic read!! I definitely appreciated every bit of it and I have you bookmarked to look at new information on your blog.

 2. Someone essentially assist tto ake significantly powts I’d state.
  This iss the first tim I frequented ykur websitee pate aand soo far?
  I surprised with thee research you madde to create thijs particular suybmit amazing.
  Wonderful process!

 3. Heyaa aree using WordPress forr your bpog platform?
  I’m neww tto the blog wofld butt I’m trykng to
  geet started aand create my own. Do yyou nwed aany coding expertise to makoe your own blog?

  Anyy hslp would bee geatly appreciated!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *