About Me

Leo Vogelenzang: Natuurfotografie

Van huis uit ben ik bioloog, om precies te zijn biologiedocent en als zodanig werkzaam geweest in het westen van het land. Na vervroegde pensionering heb ik zo snel mogelijk de drukke Randstad verlaten en woon nu in Wapserveen in zuidwest Drenthe. Een prima stek voor een natuurliefhebber, want hier begint de natuur bij wijze van spreken bij de achterdeur.

Het is ruim 40 jaar geleden dat ik de eerste schreden zette op het avontuurlijke pad van de natuurfotografie, waardoor ik mijn belangstelling voor de natuur en de beeldende kunst op een creatieve manier kon combineren.

Het onderwerp van mijn fotografie is eigenlijk alles wat de natuur aan moois te bieden heeft, behalve onder water want daar kan ik niet bij. Dus het landschap met zijn details en de planten en dieren die erin leven.

Vaak probeer ik door bewuste abstractie van de werkelijkheid mijn werk een eigen signatuur te geven.

“Where fantasy meets reality”

Belangrijke aspecten hierbij zijn beeldopbouw en sfeer. Sfeer wordt bepaald door de weersgesteldheid, door licht en donker, door het seizoen en de tijd van de dag. Voor de natuurfotograaf geldt dan ook in sterke mate dat hij op het juiste moment op de juiste plaats moet zijn.

“To be there or not to be there, that is the question!”

 Vanzelfsprekend vormt de Nederlandse natuur een belangrijk deel van mijn werkterrein, daarnaast maak ik regelmatig buitenlandse fotoreizen. Vooral de noordelijke landen, zoals IJsland, Scandinavië en Schotland met hun ruige landschappen, snelle weersveranderingen en rijkdom aan planten en vogels, behoren tot mijn meest geliefde reisbestemmingen.

Hoewel ik amateurfotograaf ben wordt mijn werk toch regelmatig gepubliceerd en geëxposeerd. Daarnaast verzorg ik dialezingen en cursussen voor fotoclubs en andere verenigingen, om op mijn manier bij te dragen aan een grotere belangstelling voor de natuur, de natuurbescherming en de natuurfotografie.

Na ruim twintig jaar bestuursfuncties vervuld te hebben bij het Natuurfotografengilde (NFG), ben ik thans erelid van deze vereniging.

Het NFG is de oudste en bekendste vereniging op het gebied van de natuurfotografie in Nederland.

Daarnaast ben ik lid van de Vereniging van Natuurfotografen Friesland en van de Vereniging van Natuurfotografen Apeldoorn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *