Schutkleur in optima forma. Als je even de andere kant opkeek kon je hem nauwelijks meer terugvinden.1816-18 Bruine kikker 29-10-2015 B_V_1000

De kurkeik is inheems in de landen van het westelijke Middellandsezee gebied en wordt in Portugal en Spanje ook gecultiveerd voor de productie van kurk. Wanneer de boom ongeveer 25 jaar oud is wordt hij voor het eerst gestript waarbij de dikke schorslaag voorzichtig – om de onderliggende levende lagen niet te beschadigen – wordt afgepeld. Deze schorslagen worden in de buitenlucht gedroogd en vervolgens verder bewerkt. Vaak wordt de kurk gemalen en vermengd met bepaalde stoffen als kunstharsen al naar gelang het gewenste eindproduct. Behalve als flessenkurk wordt kurk ook gebruikt voor o.a. schoenzolen, vloertegels en isolatiemateriaal. Nadat de boom gestript is groeit er weer een nieuwe schorslaag aan. Om de acht á tien jaar kan de eik weer opnieuw gestript worden. De kurkeik kan ongeveer 250 jaar oud worden en vele malen worden gestript. Vers gestripte kurkeiken hebben dieprode stammen en zijn dan op zijn mooist. Op deze foto zien we een ondergroei van witte en gele brem.

7032 Kurkeiken 06-04-2015 B_V_1000

De orchideeën van het geslacht Ophrys (spiegelorchissen) hebben bloemen die qua vorm, kleur en beharing lijken op een vrouwelijk insect, en wel van die soort die belangrijk is voor de bestuiving van de plant. Naar gelang van de soort Ophrys kunnen dat wespen, bijen, hommels of nog andere insecten zijn. De jonge mannetjes van deze insecten verschijnen in het voorjaar vaak eerder dan de vrouwtjes. De onervaren mannetjes proberen met de bloemen te paren (schijnpopulatie) en krijgen dan een of twee stuifmeelklompjes op hun kop geplakt. Bij het bezoek aan een volgende bloem van dezelfde soort vindt dan als het goed gaat de bevruchting plaats.

2078-89 Hommelorchis 02-06-2015 B_V_900

De bestuiving van de hommelorchis gebeurt niet – zoals de naam suggereert – door hommels, maar door langhoornbijen en door bepaalde zweefvliegen.

Het onbewoonde eiland Staffa ligt op ongeveer 30 minuten varen van het eiland Mull (één van de Binnen Hebriden aan de westkant van Schotland). Staffa bestaat voornamelijk uit kolommen zuilenbasalt die in het verre verleden zijn gevormd door een speciaal stollingsproces van vloeibare lava. Door de eeuwenlange eroderende werking van de zee zijn diverse grotten ontstaan, waaronder Finagal’s Cave, de grootste.

Fingal's cave

Volgens de legende bouwde de Ierse reus Fionn Mac Cumhaill een pad door de zee (causeway) van Ierland naar Schotland om met zijn Schotse rivaal Benandonner te vechten. In Schotland aangekomen ziet Fionn dat Benandonner nog reusachtiger is dan hijzelf en vlucht terug naar Ierland, achtervolgd door Benandonner. Thuis gekomen vraagt Fionn zijn vrouw om hem te vermommen als baby.

Op het moment dat Benandonner in Ierland aankomt, ziet hij de vrouw met de baby en schrikt van de grootte van het kind. Hij neemt aan dat de vader van zo’n groot kind vele malen groter en sterker zal zijn dan hijzelf en vlucht terug naar Schotland.

Op zijn vlucht vernielt Benandonner het pad. Alleen het begin in Ierland (Giants Causeway) en het eind in Schotland (Fingal’s Cave op het eiland Staffa) blijven bestaan.

0267 Aurlandveien dal 05-09-2014 B_V_1000

Een van de mooiste routes in zuidwest Noorwegen is de Aurlandveien (FV243), een smalle weg die de plaatsen Aurland en Laerdal met elkaar verbindt. Deze weg is sinds de opening van de Laerdalstunnel in het jaar 2000 min of meer in onbruik geraakt. De tunnel is met een lengte van ruim 24 km de langste autotunnel ter wereld en vormt een onderdeel van de hoofdroute van Oslo naar Bergen. Deze tunnel werd aangelegd omdat de oude route ’s winters vaak onbegaanbaar is. De oude weg loopt over een hoogvlakte met prachtige landschappen. Een bijkomend voordeel is dat hier weinig verkeer is zodat je overal waar je wilt kunt stoppen om te fotograferen.

Met deze foto kijken we naar een rivierdal in de diepte. Op het moment van opname waren de omstandigheden optimaal: wisselend bewolkt en mooi licht. Licht en schaduwpartijen glijden over het landschap en verlenen het beeld diepte.

6716 Weidebeekjuffer 2014-05-22 B_V_crop_1080

 

Deze Weidebeekjuffer-man zat wel heel erg mooi op de bloeiaar van de Smalle Weegbree. Op de achtergrond zien we het water van de Drentsche Aa wat voor een rustige setting zorgt.