Fingal’s cave op het eiland Staffa

Het onbewoonde eiland Staffa ligt op ongeveer 30 minuten varen van het eiland Mull (één van de Binnen Hebriden aan de westkant van Schotland). Staffa bestaat voornamelijk uit kolommen zuilenbasalt die in het verre verleden zijn gevormd door een speciaal stollingsproces van vloeibare lava. Door de eeuwenlange eroderende werking van de zee zijn diverse grotten ontstaan, waaronder Finagal’s Cave, de grootste.

Fingal's cave

Volgens de legende bouwde de Ierse reus Fionn Mac Cumhaill een pad door de zee (causeway) van Ierland naar Schotland om met zijn Schotse rivaal Benandonner te vechten. In Schotland aangekomen ziet Fionn dat Benandonner nog reusachtiger is dan hijzelf en vlucht terug naar Ierland, achtervolgd door Benandonner. Thuis gekomen vraagt Fionn zijn vrouw om hem te vermommen als baby.

Op het moment dat Benandonner in Ierland aankomt, ziet hij de vrouw met de baby en schrikt van de grootte van het kind. Hij neemt aan dat de vader van zo’n groot kind vele malen groter en sterker zal zijn dan hijzelf en vlucht terug naar Schotland.

Op zijn vlucht vernielt Benandonner het pad. Alleen het begin in Ierland (Giants Causeway) en het eind in Schotland (Fingal’s Cave op het eiland Staffa) blijven bestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *